Antieke textuur

Een vintage afwerking aan de tegels

Uniek en origineel

Vanaf het begin was het duidelijk dat de fabrikant een uniek en origineel product wilde aanbieden. Daarbij wilden ze de traditionele taal van gebakken klei overbrengen. Het levend houden van dit concept heeft er toe geleid dat voortdurend de mogelijkheden van geometrie, kleurtonen en combinaties worden onderzocht die een duurzaam materiaal als dit biedt. In de loop der jaren heeft deze innovatie geholpen om de kwalificatie van een vernieuwde soort ambacht te behalen.

Het doel van de fabrikant is om een kwaliteitsproduct aan te bieden, respectvol naar het milieu en 100% handgemaakt dat in staat is om zichzelf te onderscheiden. Dit onderscheid in de sector is bereikt door de antieke textuur te ontwikkelen. Het product is daarmee zodanig bewerkt dat bijzonder goed lijken op terracotta betegeling die we kennen van oude bebouwing en er uitziet als “oud”.

 

De kracht van een echt product

De fabrikant van de tegels heeft als doel gehad om met een materiaal met zo’n brede culturele historie, de bijzondere schoonheid van oude en versleten vloeren na te streven. De Antiek textuur-bewerking van de nieuwe tegels geeft de nieuwe kleitegels daadwerkelijk de kenmerken van deze vintage stijl. Handgemaakt door meester-ambachtslieden.

Door het ambachtelijke productieproces vertonen de producten verkleuringen en zelfs verbrande delen. Deze eigenschappen ontstaan dankzij het bakken in Arabische ovens, die elk stuk uniek maken. Het unieke karakter van elke tegel gaat gepaard met onvolkomenheden en holtes, het resultaat van hun handmatige uitwerking. Het proces van de gecontroleerde veroudering versterkt dit. Dit alles wordt bovendien nog versterkt doordat de stukken worden onderworpen aan een gecontroleerd verouderingsproces, wat de oppervlakten verzacht.

 

De twee kanten van terracotta tegels

Over het algemeen worden industriële tegels vervaardigd om slechts aan één zijde te worden gebruikt. De fabrikant van deze tegels maakt echter gebruik van de esthetische mogelijkheden die beide zijden van eenzelfde terracotta tegel bieden. Daardoor krijgen de tegels als geheel een unieke persoonlijkheid.

Kant A van onze Antieke textuur heeft een oppervlak dat zacht, glad en zijdeachtig aanvoelt. Met een gelijkmatige afwerking.

Kant B heeft natuurlijke holten en onregelmatige onvolkomenheden, die elk stuk de uniciteit en schoonheid van antieke terracotta vloeren geven. Het betekent een grotere differentiatie.

Antiek Textuur: de kunst van het verouderen van terracotta

Met de Antieke textuur slagen we erin de oppervlakken te slijten en zachter te maken tot ze zijdezacht aanvoelen, alsof ze decennia lang zijn gelegd. Ondanks dit proces zal de B-zijde zijn onregelmatigheden behouden, aangezien dit een van de karakteristieke kenmerken van onze producten is.